We hebben je hulp echt keihard nodig om een kamelen opvang voor zieke, zwakke en kreupele kamelen te starten.
Luister naar je hart: zonder jou kunnen we niets doen.
Hoe je kan helpen vind je hier: http://feel-the-desert.com/kamelen.
Of in het Engels: http://feel-the-desert.com/camel
Bij voorbaat, heel veel dank voor je donatie en het bekendmaken van dit project!
Ik heb het in dit blog altijd over 'kamelen' omdat ze hier zo worden genoemd. Uiteraard zijn het in feite dromedarissen...

vrijdag 9 september 2011

Bedoeïenen en kamelen: de huidige situatie in zuid Sinai, Egypte

Een kamelenopvang in Nuweiba, zuid Sinaï???
Het idee om zieke, kreupel of zwakke kamelen op te vangen en te helpen is ontstaan in Rached's hoofd, een zeer betrokken, integere jonge bedoeïenenman van de Tarabinstam, wonend in Nuweiba, zuid Sinaï, Egypte.
Rached schrijft alleen Arabisch, heeft geen computer of bankrekening. Ik help hem graag om zijn droom en project werkelijkheid te maken en er bekendheid aan te geven. Niet alleen omdat hij mijn beste vriend is, hier in zuid Sinaï waar ik woon, maar omdat er geen enkele vorm van opvang is voor zieke dieren van arme families. En ook geen goede veearts in honderden kilometers in de ronde. Het is echt geen overbodige luxe om de dieren te helpen. Het enige alternatief is tot nu aan toe het slachthuis... Daar wil Rached graag verandering aan brengen.

Bedoeïenen, kamelen, woestijn...
Traditioneel (en tot kort geleden) waren de bedoeïenen uit zuid Sinaï nomaden. Met hun kuddes geiten en hun kamelen trokken zij door de woestijn, van plek tot plek. Als er niets meer te grazen was werd de geitenharentent opgebroken en elders neergezet, waar de dieren wel weer konden eten.
Door het steeds droger wordend klimaat is het bijna niet meer mogelijk voor de bedoeïenen om zo nog te leven. Klimaat veranderingen zijn hier helaas goed merkbaar... Daarnaast doet de Egyptische overheid er alles aan om deze nomaden te vestigen, zodat ze beter onder controle gehouden kunnen worden. Last but not least, Jeeps en Toyota's vervangen tegenwoordig de kamelen: een moderner vervoermiddel. De levenswijze van de bedoeïenen is drastisch veranderd de laatste tientallen jaren.

Toerisme is tegenwoordig zo'n beetje de enige bron van inkomsten van de bedoeïenenbevolking. De kamelen worden dan ook gebruikt om door de mooie woestijn te trekken met toeristen. Sinds de revolutie, begin van dit jaar zijn de toeristen weggebleven en zijn de inkomsten geheel weggevallen. De situatie is dramatisch, en dat terwijl het hier al die tijd rustig en veilig is gebleven, in tegenstelling tot wat men via de westerse media heeft kunnen horen. De bedoeïenen hebben er voor gezorgd dat hun leefomgeving al die tijd rustig en veilig is gebleven. Niets te merken van onrust hier...

s' Zomers laten sommige bedoeïenen die zich aan de kust hebben gevestigd hun kamelen los. Omdat de armoede dit jaar groter is dan anders kunnen de meeste families het voer gewoon niet meer betalen. Er is echt niets meer te grazen, de groene valleien zijn lang uitgedroogd. De dieren grazen dus niet meer in de woestijn maar struinen in grote getallen langs de vuilnisbakken van het dichtstbijzijnde Egyptisch dorp. Ze eten veel rotzooi en plastic. Je kan je voorstellen hoe gezond het is voor de dieren...
...
Bij iedere vuilnisbak zie je kamelen. Triest.
...
Er lopen er zó ontzettend veel rond, van vuilnisbak naar vuilnisbak...
Velen worden doodgereden, vooral 's nachts: ze slapen heel weinig en kunnen heel plotseling de grote weg oversteken. Als je weet hoe gek de Egyptenaren rijden... Dan valt de enige bron van inkomsten weg voor de bedoeïenen. Een drama voor mens en dier.
...
Alweer een doodgereden kameel langs de weg...
Ook is er geen enkele competente veearts in honderden kilometers in de ronde.

In dit licht is een opvang voor zieke, zwakke of kreupele kamelen écht geen overbodige luxe.
Je begrijpt dat jouw hulp, hoe groot of hoe klein dan ook een enorm verschil kan maken voor het welzijn van de kamelen én bedoeïenenfamilies.

Rached's initiatief is sinds begin augustus het internet op gegaan. http://feel-the-desert.com/kamelen
Velen hebben een donatie gedaan: héél veel dank daarvoor. Een begin is gemaakt maar er moet nog heel veel gebeuren.

Door middel van dit blog wil ik, namens Rached, de voortgang van het project in woord en beeld laten zien. Zo kan je precies zien wat er met je donatie is gedaan. En hopelijk geeft het je zin om nog wat bij te dragen zodat er nog sneller iets gedaan kan worden voor de kamelen en de bedoeïenen!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten